civil site visit

Top 75 most asked civil Engineer interview Question

What is the maximum no of steps in a flight

12

Minimum hook length as per IS Code?

75 mm

What is the extra length in Bent up bars?

 0.45 X D

1. Gypsum is a——————?

a) mechanically formed sedimentary rock

b) igneous rock

c) chemically precipitated sedimentary rock

d) metamorphic rock

Ans: c

2. Which of the following sedimentary rocks changes into quartzite by metamorphic action ?

a) sand stone

b) lime stone

c) shale

d) gypsum

Ans: a

3. Which of the following represents a metamorphic rock?

i) slate

ii) shale

iii) quartzite

The correct answer is

a) only (iii)

b) both (i) and (iii)

c) both (ii) and (iii)

d) all (i), (ii) and (iii)

Ans: b

4. Quartzite is a

a) silicious rock

b) argillaceous rock

c) calcareous rock

d) aqueous rock

Ans: a

5. Which of the following is a mineral ?

a) basalt

b) granite

c) quartz

d) syenite

Ans: c

6. Slate is formed by metamorphic action on

a) shale

b) lime stone

c) sand stone

d) granite

Ans: a

7. Sandstone is a

i) sedimentary rock

ii) aqueous rock

iii) silicious rock

The correct answer is

a) only (i)

b) both (i) and (ii)

c) both (i) and (iii)

d) all (i), (ii) and (iii)

Ans: d

8. Which of the following is a rock ?

a) quartz

b) mica

c) gypsum

d) none of the above

Ans: c

9. Based on the following rocks and minerals, select the correct statement, quartz, shale, basalt,

granite, marble, gypsum, mica

a) basalt and marble are the only metamorphic rocks

b) there is no sedimentary rock

c) granite is the only igneous rock

d) quartz and mica are minerals

Ans: d

10. A heavy stone is suitable for

a) arches

b) rubble masonry

c) roads

d) retaining walls

Ans: d

11. The stone suitable for rubble masonry should be.

a) hard

b) tough

c) heavy

d) light

Ans: a

12. Which of the following metamorphic rocks has the most weather resisting characteristics?

a) marble

b) quartzite

c) slated) lime stone

Ans: b

13. A good building stone should not absorb water more than

a) 5%

b) 10%

c) 15%

d) 20%

Ans: a

14. Which of the following has more fire resisting characteristics ?

a) marble

b) lime stone

c) compact sand stone

d) granite

Ans: c

15. Jumper is a tool used for

a) testing of stones

b) quarrying of stones

c) dressing of stones

d) none of the above

Ans: b

16. The important test to be conducted on a stone used in docks and harbours is

a) hardness test

b) workability test

c) weight test

d) toughness test

Ans: c

17. The predominant constituent which is responsible for strength in granite is

a) quartz

b) felspar

c) mica

d) none of the above

Ans: a

18. Granite is not suitable for ordinary building purpose because

a) it can not be polished

b) it is not a fire proof material

c) it is costly

d) it has less crushing strength

Ans: c

19. Which of the following stone is best suited for construction of piers and abutments of a

railway bridge ?

a) granite

b) sand stone

c) lime stone

d) quartzite

Ans: a

20. The preparation of surface of stone to obtain plain edges or to obtain stones of required size

and shape is known as

a) quarrying of stones

b) blasting of stones

c) seasoning of stones

d) dressing of stones

Ans: d

21. Crushing strength of a good building stone should be more than

a) 50 MPa

b) 100 MPa

c) 150 MPa

d) 200 MPa

Ans: b

22. Specific gravity for most of the building stones lies between

a) 1.5 to 2.0

b) 2.0 to 2.5

c) 2.5 to 3.0

d) 3.0 to 3.5

Ans: c

23. Spalling hammer is used for

a) driving wooden headed chisels

b) rough dressing of stones

c) carving of stones

d) breaking small projection of stones

Ans: b

24. Cross cut saw is used for

a) cutting soft stones

b) cutting hard stones

c) cutting large blocks of stones

d) dressing stones

Ans: b

25. Sapwood consists of

a) innermost annular rings around the pith

b) portion of timber between heartwood and cambium layer

c) thin layers below the bark

d) thin fibre which extends from the pith outwards and holds the annular rings together

Ans: b

26. Which of the following trees yields hard wood ?

a) deodar

b) chir

c) shishum

d) pine

Ans: c

27. The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are

known as

a) heart shakes

b) cupshakes

c) starshakes

d) rind galls

Ans: c

28. In which of the following pairs both trees yield soft wood?

a) deodar and shishum

b) chir and sal

c) sal and teak

d) chir and deodar

Ans: d

29. Which of the following timbers is suitable for making sports goods ?

a) mulberry

b) mahogany

c) sal

d) deodar

Ans: a

30. Assertion A : Shishum is used for decorative woodwork.

Reason R : Shishum can be polished to an excellent finish.

Select your answer according to the coding system given below :

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

c) A is true but R is false

d) A is false but R is true

Ans: a

31. The disease of dry rot in timber is caused by

a) lack of ventilation

b) alternate wet and dry conditions

c) complete submergence in water

d) none of the above

Ans: a

32. Plywood has the advantage of’

a) greater tensile strength in longer direction

b) greater tensile strength in shorter direction

c) same tensile strength in all directions

d) none of the above

Ans: c

33. In which of the following directions, the strength of timber is maximum ?

a) parallel to grains

b) 45° to grains

c) perpendicular to grains

d) same in all directions

Ans: a

34. The moisture content in a well seasoned timber is

a) 4% to 6%

b) 10% to 12%

c) 15% to 20%

d) 100%

Ans: b

35. The trunk of tree left after cutting all the branches is known as

a) log

b) batten

c) plank

d) baulk

Ans: a

36. The age of a tree can be known by examining

a) cambium layer

b) annular rings

c) medullary rays

d) heart wood

Ans: b

37. Plywood is made by bonding together thin layers of wood in such a way that the angle

between grains of any layer to grains of adjacent layers is

a) 0°

b) 30°

c) 45°

d) 90°

Ans: d

38. The plywood

a) has good strength along the panel only

b) can be spilt in the plane of the panel

c) has greater impact resistance to blows than ordinary wood

d) cannot be bent more easily than ordinary wood of same thickness

Ans: c

39. The practical limit of moisture content achieved in air drying of timber is

a) 5%

b) 15%

c) 25%

d) 35%

Ans: b

40. First class timber has an average life of

a) less than one year

b) 1 to 5 years

c) 5 to 10 years

d) more than 10 years

Ans: d

41. A first class brick when immersed in cold water for 24 hours should not absorb water more

than

a) 15%

b) 20%

c) 22%

d) 25%

Ans: b

42. Crushing strength of a first class brick should not be less than

a) 3.5 N/mm2

b) 7.0 N/mm2

c) 10.5 N/mm2

d) 14.0 N/mm2

Ans: c

43. The main function of alumina in brick earth is

a) to impart plasticity

b) to make the brick durable

c) to prevent shrinkage

d) to make the brick impermeable

Ans: a

44. The percentage of alumina in a good brick earth lies between

a) 5 to 10%

b) 20 to 30%

c) 50 to 60%

d) 70 to 80%

Ans: b

45. Excess of alumina in brick earth makes the brick

a) impermeable

b) brittle and weak

c) to lose cohesion

d) to crack and warp on drying

Ans: d

46. The nominal size of the modular brick is

a) 190 mm x 90mmx 80 mm

b) 190 mm x 190 mm x 90 mm

c) 200 mm x 100 mm x 100 mm

d) 200 mm x 200 mm x 100 mm

Ans: c

47. Percentage of silica in a good brick earth lies between

a) 5 to 10%

b) 20 to 30%

c) 50 to 60%

d) 70 to 80%

Ans: c

48. Excess of silica in brick earth results in

a) cracking and warping of bricks

b) loss of cohesion

c) enhancing the impermeability of bricks

d) none of the above

Ans: b

49. Which of the following ingredients of the brick earth enables the brick to retain its shape ?

a) alumina

b) silica

c) iron

d) magnesia

Ans: b

50. Which of the following pairs gives a correct combination of the useful and harmful

constituents respectively of a

good brick earth ?

a) lime stone and alumina

b) silica and alkalies

c) alumina and iron

d) alkalies and magnesium

Ans: b

51. The process of mixing clay, water and other ingredients to make brick is known as

a) kneading

b) moulding

c) pugging

d) drying

Ans: a

52. Advantage of a clamp compared to a kiln for burning bricks is that

a) it takes less time for burning

b) it gives more output of first class bricks

c) it has less initial cost

d) it is suitable when bricks are required in large numbers

Ans: c

53. The internal size of mould used in brick preparation is

a) equal to the size of a fully burnt brick

b) smaller than the size of a fully burnt brick

c) greater than the size of a fully burnt brick

d) none of the above

Ans: c

54. Pug mill is used for

a) preparation of clay

b) moulding of clay

c) drying of bricks

d) burning of bricks

Ans: a

55. Which of the following bricks are used for lining of furnaces ?

a) overburnt bricks

b) underburnt bricks

c) refractory bricks

d) first class bricks

Ans: c

56. The frog of the brick in a brick masonry is generally kept on

a) bottom face

b) top face

c) shorter side

d) longer side

Ans: b

57. Number of bricks required for one cubic metre of brick masonry is

a) 400

b) 450

c) 500

d) 550

Ans: c

58. Glazing is used to make earthenware

a) hard

b) soft

c) porous

d) impervious

Ans: d

59. Quick lime is

a) calcium carbonate

b) calcium oxide

c) calcium hydroxide

d) none of the above

Ans: b

60. Quick lime is

i) slow in setting

ii) rapid in slacking

iii) good in strength The correct answer is

a) only (i)

b) only (ii)

c) both (i) and (ii)

d) both (ii) and (iii)

Ans: c

61. Assertion A : Pure lime takes a long time to develop adequate strength.

Reason R : Pure lime has slow hardening characteristics.

Select your answer according to the coding system given below :

a) Both A and R are true and R is correct explanation of A.

b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.

c) A is true but R is false.

d) A is false but R is true.

Ans: a

62. Hydraulic lime is obtained by

a) burning of lime stone

b) burning of kankar

c) adding water to quick lime

d) calcination of pure clay

Ans: b

63. The main constituent which imparts hydraulicity to hydraulic lime is

a) calcium oxide

b) silica

c) clay

d) water

Ans: c

64. Study the following statements.

i) Hydraulic lime is suitable for white washing,

ii) Fat lime is suitable for whitewashing,

iii) Hydraulic lime is suitable for making mortar,

iv) Fat lime is suitable for making mortar.

The correct answer is

a) (i) and (iv)

b) (ii) and (iii)

c) (i) and (ii)

d) (iii) and (iv)

Ans: b

65. The main ingredients of Portland cement are

a) lime and silica

b) lime and alumina

c) silica and alumina

d) lime and iron

Ans: a

66. The constituent of cement which is responsible for all the undesirable properties of cement is

a) dicalcium silicate

b) tricalcium silicate

c) tricalcium aluminate

d) tetra calcium alumino ferrite

Ans: c

67. Le Chatelier’s device is used for determining the

a) setting time of cement

b) soundness of cement

c) tensile strength of cement

d) compressive strength of cement

Ans: b

68. The main constituent of cement which is responsible for initial setting of cement is

a) dicalcium silicateb) tricalcium silicate

c) tricalcium aluminate

d) all of the above

Ans: c

69. The initial setting time for ordinary Portland cement as per IS specifications should not be

less than

a) 10 minutes

b) 30 minutes

c) 60 minutes

d) 600 minutes

Ans: b

70. As per IS specifications, the maximum final setting time for ordinary Portland cement should

be

a) 30 minutes

b) 1 hour

c) 6 hours

d) 10 hours

Ans: d

71. For testing compressive strength of cement, the size of cube used is

a) 50 mm

b) 70.6 mm

c) 100 mm

d) 150 mm

Ans: a

72. The normal consistency of ordinary Portland cement is about

a) 10%

b) 20%

c) 30%

d) 40%

Ans: c

73. Early attainment of strength in rapid hardening cement is mainly due to

a) gypsum

b) finer grinding

c) tricalcium silicate

d) tricalcium aluminate

Ans: b

74. After storage, the strength of cement

a) decreases

b) increases

c) remains same

d) may increase or decrease

Ans: a

75. According to IS specifications, the compressive strength of ordinary portland cement after

three days should not be less than

a) 7 MPa

b) 11.5 MPa

c) 16 MPa

d) 21 MPa

Ans: c

Share via
Copy link