Civil Engineering Interview Questions | Mostly Asked Interview Questions

Q1. What is the working principle of surveying?

Answer: The fundamental principle of surveying is to work from the whole to the part.

Q2. What is the Maximum and Minimum limitation of water for Self Compacting Concrete?

Answer: As per IS 10262: 2019 Clause-8.3 (b), the Maximum and Minimum limitation of water for Self Compacting Concrete is from 150 to 210 kg/m3

Q3. What is the maximum quantity of cement we can use per cubic meter of concrete?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 8.2.4.2], the maximum quantity of cement we can use per cubic meter of concrete is 450 kg. Cement content not including fly ash and ground granulated blast furnace slag in excess of 450 kg/m3 should not be used unless special consideration has been given in the design to the increased risk of cracking due to drying shrinkage in thin sections, or to early thermal cracking and to the increased risk of damage due to alkali-silica reactions.

Q4. Name the Plasticizers used for Self Compacting Concrete?

Answer: As per IS 10262: 2019 Clause-8.3 (c), Poly Carboxylate Ethers (PCE) is an admixture that is used as Plasticizers (Water reducing admixture) to reduce water in Self Compacting Concrete (SCC).

Q5. What is the limitation of height difference for the pouring of Concrete for the RCC column?

Answer: The limitation of the height difference for the pouring of Concrete for the RCC column is 500 mm.

Q6. What are the main features of Fresh Self Compacting Concrete?

Answer: As per IS 10262: 2019 Clause-7.2, A concrete mix can only be classified as self-compacting concrete, if the requirements for all below-mentioned characteristics are fulfilled:

a) Filling ability (Flowability),

b) Passing ability,

c) Segregation resistance, and

d) Viscosity

The above tests shall be carried out as per IS 1199 (Part 6).

Q7. What is the meaning of Bored Cast in Situ?

Answer: Bored cast-in-situ pile is formed within the ground by excavating or boring a hole within it, with or without the aid of a temporary casing (to keep the hole stabilized) and subsequently filling it with plain or reinforced concrete. These piles are particularly applicable in certain subsoil conditions where penetration to a pre-determined depth is essential.

Q8. What is the minimum quantity of cement required for M25 grade of concrete for Moderate condition?

Answer: As per IS 456: 2000 [Table-5], the minimum quantity of cement required for M25 grade of concrete for Moderate condition is 300 kg/m3

Q9. What is the Coarse aggregate size preferable for Self Compacting Concrete?

Answer: The Coarse aggregate size preferable for Self Compacting Concrete is 10 mm to 12mm.

Q10. What is the density of fire bricks?

Answer: The density of fire bricks is 2400 kg/m3

Q11. Which grade of concrete termed as Nominal Mix Design?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 9.3], Nominal Mix Concrete may be used for concrete of M20 or Lower.

Q12. What is the maximum percentage dosage of retarder we can use?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 10.3.3], the maximum percentage dosage of retarder we can use is 0.5 percent by weight of cementitious materials.

Q13. What is the allowable tolerance for Concrete Cover size?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 12.3.2], the Actual concrete cover should not deviate from the required nominal cover by +10 mm and -0 mm.

Q14. What is the minimum curing period required when we use blended cement in construction?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 13.5.1], the minimum curing period required when we use mineral admixtures or blended cement in construction is 10 days.

Q15. What is the desirable size of Fines for Self Compacting Concrete?

Answer: As per IS 10262: 2019 Clause-8.3 (a), the desirable size of Fines for Self Compacting Concrete is 0.125 mm or 125 Micron.

Q16. What is the minimum curing period for Mineral and Admixture added Cement?

Answer: The minimum curing period for Mineral and Admixture added Cement is 14 days.

Q17. What is the Slump value for Pumped concrete?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 7.1], the Slump value for Pumped concrete is (75 – 100) mm.

Q18. How much water reduction is possible with Polu Carboxylate Ethers (PCE)?

Answer: As per IS 10262: 2019 Clause-8.3 (c), Use of high range water reducing admixture like polycarboxylate ether-based high range water reducing admixture (water reduction > 30 percent) and sometimes also using a viscosity modifying admixture (VMA) in appropriate dosages.

Q19. What is the maximum percentage dosage of plasticizers we can use?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 10.3.3], the maximum percentage dosage of plasticizers we can use is 1.0 percent by weight of cementitious materials.

Q20. What is the amount of Fines preferable for Self Compacting Concrete?

Answer: As per IS 10262: 2019 Clause-8.3 (a), Sufficient amount of fines (< 0.125 mm) preferably in the range of 400 kg/m3 to 600 kg/m3, inclusive of suitable quantities of fine aggregate and mineral admixtures like fly ash in suitable proportions, may be used for flowability while ensuring compliance with engineering properties particularly shrinkage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *