Top 10 Interview Questions for fresher Civil Engineers

Q1. What is the maximum percentage dosage of retarder we can use?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 10.3.3], the maximum percentage dosage of retarder we can use is 0.5 percent by weight of cementitious materials.

Q2. What is the Rolling Margin Tolerance for Nominal mass for a 25 m diameter bar?

Answer: As per IS 1786, the Rolling Margin Tolerance for Nominal mass for 25 m diameter bar is ±3 %.

Q3. What is the allowable maximum percentage of Carbon in the manufacturing of TMT (Thermo Mechanically Treated) Bar?

Answer: As per [IS 1786, Clause- 3.2], the allowable maximum percentage of Carbon in the manufacturing of TMT (Thermo Mechanically Treated) Bar is 0.25 %

Q4. What is the Standard Length of Steel Bar taken for Rolling Margin?

Answer: The Standard Length of Steel Bar taken for Rolling Margin at Construction site is 1 meter.

Q5. What is the allowable tolerance for Concrete Cover size?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 12.3.2], the Actual concrete cover should not deviate from the required nominal cover by +10 mm and -0 mm.

Q6. What is the reference IS code used for the Bend Test of a Steel bar?

Answer: The reference IS code used for the Bend Test of a Steel bar is IS 1599.

Q7. What is the angle for the Bending of steel bar for the Bend test?

Answer: As per IS 1599, the angle for the Bending of steel bar for the Bend test is 180 degrees.

Q8. What is the minimum curing period required when we use blended cement in construction?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 13.5.1], the minimum curing period required when we use mineral admixtures or blended cement in construction is 10 days.

Q9. What is the diameter of the Mandrel used for the Bend Test of Fe 500 for diameter 20 mm?

Answer: As per IS 1786, the diameter of the Mandrel used for the Bend Test of Fe 500 for diameter 20 mm is 4Φ, where Φ is the diameter of the bar.

Q10. What is the Slump value for Pumped concrete?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 7.1], the Slump value for Pumped concrete is (75 – 100) mm.

Q11. What is the angle for the Bending of steel bar for the Rebend test?

Answer: For the Rebend test, Initially bend the bar to an included angle of 135 degrees. Keep it in boiling water at 100 degrees for 30 minutes. Then cool it down for some time. After cooling bent it back to an included angle of 157.5 degrees.

Q12. Which IS code specified for Mandrel diameter for Bend and Rebend test?

Answer: The IS code specified for Mandrel diameter for Bend and Rebend test is IS 1786.

Q13. What is the maximum percentage dosage of plasticizers we can use?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 10.3.3], the maximum percentage dosage of plasticizers we can use is 1.0 percent by weight of cementitious materials.

Q14. What is the maximum quantity of cement we can use per cubic meter of concrete?

Answer: As per IS 456: 2000 [Clause – 8.2.4.2], the maximum quantity of cement we can use per cubic meter of concrete is 450 kg. Cement content not including fly ash and ground granulated blast furnace slag in excess of 450 kg/m3 should not be used unless special consideration has been given in the design to the increased risk of cracking due to drying shrinkage in thin sections, or to early thermal cracking and to the increased risk of damage due to alkali-silica reactions.

Q15. What are the functions of Bentonite?

Answer: The main uses of bentonite are for drilling mud, binder (e.g. foundry-sand bond, iron ore pelletizer), purifier, absorbent (e.g. pet litter), and as a groundwater barrier. In other words, we can say, Bentonite stabilizes the Soil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *