Most asked Interview Questions || Fresher Engineer Interview Questions

Q1. How do you measure concrete?

Ans:

Cubic feet, Cubic yards, Cubic Meter

Q2. What are the steps involved in the concreting process, explain?

Ans:

The major steps involved in the process of concreting are as follows:
1. Batching
2. Mixing
3. Transporting and placing of concrete
4. Compacting.

Batching: The process of measurement of the different materials for the making of concrete is known as batching. batching is usually done in two ways: volume batching and weight batching. In case of volume batching the measurement is done in the form of volume whereas in the case of weight batching it is done by the weight.
Mixing: In order to create good concrete the mixing of the materials should be first done in dry condition and after it wet condition. The two general methods of mixing are: hand mixing and machine mixing.
Transportation and placing of concrete: Once the concrete mixture is created it must be transported to its final location. The concrete is placed on form works and should always be dropped on its final location as closely as possible.
Compaction of concrete: When concrete is placed it can have air bubbles entrapped in it which can lead to the reduction of the strength by 30%. In order to reduce the air bubbles the process of compaction is performed. Compaction is generally performed in two ways: by hand or by the use of vibrators.

Q3. Which is stronger solid steel rod or hollow steel pipe?

Ans:

On a per pound basis, steel pipe is stronger in bending and is less likely to buckle in axial compression.

Q4. Why should curing not be done by ponding and polythene sheets?

Ans:

The primary purpose of curing is to reduce the heat loss of concrete that is freshly placed to the atmosphere and in order to reduce the temperature gradient across the cross-section of the concrete. Ponding is not preferred for curing as this method of thermal curing is greatly affected by cold winds. In addition to that in ponding large amounts of water is used and has to be disposed off from the construction sites. Polythene sheets are used on the basis that it creates an airtight environment around the concrete surface henceforth reducing the chances of evaporation over fresh concrete surfaces. But the usage of polythene can be a drawback as it can be easily blown away by winds and also the water lost by self-desiccation cannot be replenished.

Q5. What is the tallest man made structure in the world?

Ans:

The tallest man made structure is the KVLY-TV mast which is 2063 feet tall. The worlds tallest man made structure is Burj Dubai which is 800 meter tall.

Q6. Explain what is Hybrid Foundation?

Ans:

Hybrid Foundation is usually used for high rise building, it contains both soil supported mat and piles. This type of foundation is helpful in reducing the amount of the settlement.

Q7. What are the common ways of demolition?

Ans:

• Hydro-demolition
• Pressure Bursting
• Dismantling

Q8. What is braced excavation all about?

Ans:

Excavations are braced to prevent the cave-in of surrounding unstable soil.

Q9. Describe briefly the various methods of concrete curing.

Ans:

Curing is the process of maintaining the moisture and temperature conditions for freshly deployed concrete. This is done for small duration of time to allow the hardening of concrete. The methods that are involved in saving the shrinkage of the concrete includes:
(a) Spraying of water: on walls, and columns can be cured by sprinkling water.
(b) Wet covering of surface: can be cured by using the surface with wet gunny bags or straw
(c) Ponding: the horizontal surfaces including the slab and floors can be cured by stagnating the water.
(d) Steam curing: of pre-fabricated concrete units steam can be cured by passing it over the units that are under closed chambers. It allows faster curing process and results in faster recovery.
(e) Application of curing compounds: compounds having calcium chloride can be applied on curing surface. This keeps the surface wet for a very long time.

Q10. What reinforcements are used in the process of prestressing?

Ans:

The major types of reinforcements used in prestressing are:
Spalling Reinforcement: The spalling stresses leads to stress behind the loaded area of the anchor blocks. This results in the breaking off of the surface concrete. The most likely causes of such types of stresses are Poisson`s effects strain interoperability or by the stress trajectory shapes.
Equilibrium reinforcements: This type of reinforcements are required where several anchorages exist where the prestressing loads are applied in a sequential manner.
Bursting Reinforcements: These kinds of stresses occur in cases where the stress trajectories are concave towards the line of action of load. In order to reduce such stresses reinforcements in the form of bursting is required.

Q11. Explain what is the difference between built area and super built up area?

Ans:

• Built up area: It includes your carpet area plus area covered by walls, pillars and ducts. It is usually 10% more from the carpet area
• Super built up area: It includes your built up area plus the area that you use as building amenities like passage to lift, stairs and lifts, gym, club, etc.

Q12. What is reinforced concrete?

Ans:

Reinforced concrete have steels bars or mesh in them, which gives extra strength to the construction.

Q13. What is the meaning of soil reinforcement?

Ans:

Soil reinforcement is the act of improving soil strength to enable it support or carry more load.

Two common examples are:

a) Mixing a soil amendment such as lime into weak clayey soil and re-comPActing to improve soil-bearing caPAcity (often done under the road base in highway construction)

b) Installing plastic or composite webbing layers (called geo-grid material) alternating with comPActed soil to produce a stronger sloped soil structure (often done on steep roadway embankments to improve strength and stability)

Q14. What is aggregate?

Ans:

Aggregate is the component of a composite material used to resist compressive stress.

Q15. List out the types of roofs?

Ans:

• Half hipped roof
• Dutch gable roof
• Skillion roof
• Gambrel roof
• Gull wind roof
• Mansard roof
• Bell cast roof
• Sawtooth roof
• Monitor roof, etc.

Q16. What should be the standard roof height like to be?

Ans:

For inhabited building, standard height for roof should be one or two storeys tall. If you don’t need to make roof taller and yet you want make it look bigger from outside use a mansard roof containing multiple floors. The roof of the room can be adjusted by changing its pitch or by adding a parapet.

Q17. Why are steel plates inserted inside bearings in elastomeric bearings?

Ans:

In order to make a elastomeric bearing act/ function as a soft spring it should be made to allow it to bulge laterally and also the stiffness compression can be increased by simply increasing the limiting amount of the lateral bulging. In many cases in order to increase the compression stiffness of the bearing the usage of metal plates is made. Once steel plates are included in the bearings the freedom of the bulge is restricted dramatically, also the deflection of the bearing is reduced as compared to a bearing without the presence of steel plates. The tensile stresses of the bearings are induced into the steel plates. But the presence of the metal plates does not affect the shear stiffness of the bearings.

Q18. List out some of the software used in the construction sector to estimate cost and monitoring expenses?

Ans:

• Tally System
• Sage
• Maxwell System
• Premier construction software
• eTakeoff
• Construction partner, etc.

Q19. What is the force exerted by the Tacoma narrows bridge?

Ans:

The force exerted to the Tacoma narrows bridge was initially the wind resistance. The wind resistance caused the whole bridge to act as a system with forced vibration with damping.

20. What is demising walls?

Ans:

Demising wall is used for the boundary that separates your land or house from neighbor’s house




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *